Un individ înglobează o serie grandioasă de trăsături, mare parte dintre ele antagonice. De multe ori, păstrăm ascunse calităţi pe care nu dorim să le revelăm publicului sau pe care noi înşine suntem incapabili să le percepem ori le respingem deoarece le considerăm inutile. Oricare ar fi motivul, amorul pentru artă este o scuză plauzibilă de a plonja in oceanul creator ce îşi sparge valurile în perimetrii uneia dintre emisferele creierului nostru. Cultura universală poate fi îmbogăţită sau nu prin rezultatele travaliului artistului, dar trăirile personale au fost expuse, totuşi, ochiului critic. Putem raporta fraza precedentă şi la creaţiile artistice ale criminalilor în serie. Aceşti 'îngeri ai morţii' au găsit un refugiu în desenele, picturile sau broderiile pe care le-au creat, poate cu scopul de a-şi echilibra balanţa emoţională sau, pur şi simplu, deoarece dispuneau de mult timp liber. Artistul este, prin definiţie, individul cu un nivel de sensibilitate ridicat referitor la aspecte ale mediului înconjurător, în timp ce criminalul în serie se diferenţiază de restul oamenilor prin faptul că este incapabil să resimtă empatie şi nu se poate raporta la mediul în care trăieşte. Cu toate că un criminal în serie este exclus din societate în momentul condamnării, lucrările sale pot ajunge să fie vândute pe sume mari. Astfel de lucrări, denumite 'murderabilia', au o valoare estetică subiectivă, mai degrabă istorică dintr-un punct de vedere macabru. Am selectat şi voi prezenta în continuare opt criminali în serie , unii dintre ei executându-şi sentinţele în prezent.
Gemenii Ronnie si Reggie Kray, gangsteri celebri pentru implicarea în crima organizată londoneză din perioada de mijloc a secolului trecut, aveau nu doar apetenţa pentru activităţi ilegale, ci şi aptitutinile pentru pictură sau scris. În plus, deţineau cluburi de noapte şi aveau un cerc select de cunoştinţe, actori şi cântăreţi populari ai epocii. Împreună, cei doi fraţi au scris romanul autobiografic 'Our story' ('Povestea noastră'). Mai târziu, Ronnie Kray a scris încă un roman autobiografic, intitulat 'My story' ('Povestea mea'). Lucrările vizuale ale gemenilor exprimă deschidere şi calm. Actualmente, picturile celor doi fraţi se vând în cadrul licitaţiilor. 8 dintre aceste picturi s-au vândut recent pentru suma de £12,200.
John Wayne Gacy a pictat o serie de tablouri în care apar cu preponderenţă clovni şi gnomi. Cunoscut sub numele The Killer Clown, John Wayne Gacy doreşte să ilustreze, probabil, dificultatea de a-şi separa identitatea reală de alter-ego şi natura inflexibilă pe care o maschează în societate. Clovnul Pogo, care apare în mai multe dintre lucrările sale, este un personaj inventat de însuşi John Wayne Gacy în scopul participării la petrecerile pentru copii, ceea ce conferă lucrărilor respective o tentă autobiografică. Lucrările lui Gacy se vând la preţuri cuprinse între $2,000 şi $15,000.
Henry Lee Lucas, criminalul în serie care şi-a ucis mama şi căruia îi plăcea să îşi exagereze numărul victimelor, a desenat, pe lângă peisaje, lucrări în care abordează o imagistică bazată pe capete desfigurate sau retezate, posibil pentru a-şi ilustra detaşarea mentală şi emoţională (capul retezat) de crimele comise sau conflictul interior şi ura (chipurile desfigurate).
Picturile lui Lucas ajung la mii de dolari, iar o scrisoare semnată de acesta se poate cumpăra pentru $250.00
Picturile lui Lucas ajung la mii de dolari, iar o scrisoare semnată de acesta se poate cumpăra pentru $250.00
Charles Manson, personaj controversat încă de la finele anilor '60, când conducea un cult satanic implicat într-o serie de crime, face parte şi el din grupul de condamnaţi cu veleităţi artistice. Supranumit 'Iisus Hristos' de către femei, şi-a exprimat talentul artistic atât prin pictură cât şi prin muzică. Tablourile abstracte ale lui Charles Manson abundă în tonuri de albastru, purpuriu şi roşu ce generează iluzia de sacrificiu, exprimă haos mental şi frustrare exteriorizată (numai) prin vopsea.
Lucrările lui sunt rare astăzi - acestea sunt confiscate în închisoare. Un desen realizat de Charles Manson poate să aducă cel puţin $3000.
Lucrările lui sunt rare astăzi - acestea sunt confiscate în închisoare. Un desen realizat de Charles Manson poate să aducă cel puţin $3000.
Keith Hunter Jesperson sau 'Happy Face Killer' (desena figuri vesele pe scrisorile oficiale) oscilează între desenele macabre înfăţişând corpuri dezmembrate şi peisajele exotice, cu tema animalieră. Cele două extreme din lucrările sale ilustrează, probabil, conflictul dintre natura sa violentă şi latura artistică, amatoare de estetică, un dezechilibru recurent printre criminalii în serie. Are şi el o pagină dedicată pe website-ul obiectelor de colecţie de acest gen.
Lucrările lui Arthur Shawcross înfăţişează peisaje cu linii curbe, dar ferme şi culori vii. Ne confruntăm, pe de o parte, cu tablouri ce reprezintă lumi semi-magice, idealizarea unui refugiu pierdut cândva sau poate unul fabricat exclusiv în plan mental, iar pe de alta, cu desene brutale, sângeroase. Lucrările lui se vând de la $150 în sus.
Arta lui Wayne Lo este puţin diferită de a celorlalţi 'artişti de dincolo de bare' prezentaţi mai sus. El realizează broderii pe fotografii reale, iar rezultatul este unul în care creaturi fantastice par să cucerească planeta, executând oamenii, copulând cu aceştia şi dând naştere altor creaturi, pe jumătate umane.
Fie ca ne intrigă sau ne fascinează, picturile şi alte lucrări artistice ale criminalilor în serie fac să curgă suficient de multă cerneală şi, astfel, le conferă creatorilor mai multă notorietate. Mai mult, publicul curios reuşeste, astfel, să pătrundă în mintea şi universul unei persoane aflate în afara limitelor acceptabile ale societăţii, intrând în contact, putem spune, cu o altă lume.
© Romanian Artworks, Lo Romanov
© Romanian Artworks, Lo Romanov